Cum pastram vinul acasa pentru a-i conserva calitatile

Cum pastram vinul acasa pentru a-i conserva calitatile

Vinul este o bautura vie. Dupa cumpararea unei sticle de vin aceasta trebuie pastrata in cele mai bune conditii posibile. Conservarea va depinde de tipul de vin dar, in egala masura, si de alti factori externi. Respectul acestor criterii are o influenta majora asupra dezvoltarii vinului. Cum pastrezi vinul la tine acasa pentru a-i conserva calitatile? Ar trebui sa investesti intr-o pivnita?

Criteriile unei conservari eficiente

Pastrarea vinului depinde in mare parte de o serie de factori externi. Criteriile esentiale sunt temperatura, luminozitatea, umiditatea si bineinteles pozitionarea sticlelor de vin.

Temperatura optima.

Un vin se pastreaza la o temperatura constanta ce variaza intre 10-12 grade. In realitate, atunci cand o sticla de vin este plasata intr-un mediu in care temperatura este prea ridicata, vinul imbatraneste repede si pierde astfel unele arome iar daca temperatura este mult prea mica, vinul s-ar putea cristaliza, provocand astfel distrugerea lui. Acelasi lucru este valabil si in cazul temperaturilor care variaza, vinul nu face decat sa se distruga progresiv.

Umiditatea.

In afara de temperatura, umiditatea are in egala masura un impact major asupra invechirii vinul. Vinurile dispun in general de un dop natural. La fel ca si vinul, si dopul este viu. Un mediu mult prea uscat risca sa il deterioreze ceea ce ar putea reduce din etansietatea sticlei. Consecinta – cantitati marunte din vin ar putea sa scape lasand astfel loc dezvoltarii bacteriilor.

Lumina.

Este o certitudine. Fie ca este vorba de vin alb sau rosu, lumina este cel mai mare dusman al vinului. O buna imbatranire a vinului necesita ca acesta din urma sa fie depozitat intr-o incapere intunecoasa precum beciul. Astfel spus, vinul trebuie pastrat intr-un mediu in care iluminatul este de slaba intestintate (35 watt daca este vorba despre o pivnita). De mentionat este si faptul ca, daca ai obiceiul sa aprinzi lumina frecvent in incapere, trebuie sa stii ca becurile incandescente sunt mult mai sigure decat cele fluorescente, deoarece emit o cantitate mult mai mica de raze ultraviolete.

Pozitionarea sticlelor.

In ceea ce priveste pozitionarea sticlelor, sticlele de vin trebuie sa ramana culcate sau alungite. Pentru un plus de precizie trebuie sa aranjezi sticlele in asa fel incat eticheta sa fie orientata in sus.

Ventilatia

Ventilatia este la fel de importanta. Datorita micilor gauri microscopice din dopul sticlei de vin, aerul se poate infiltra in sticla. Daca exista anumite mirosuri in beci, acestea pot penetra sticla – deci pot sa deterioreze vinul.

Cat tip se pastreaza vinul?

Este imposibil sa oferim cu precizie durata de conservare a vinului. Aceasta perioada depinde in mod esential de vinul cumparat si de conditiile in care acesta este pastrat. Intr-o pivnita cu umiditate crescuta si obscura, in care temperatura nu depaseste 12 grade, vinurile au tendinta sa imbatraneasca mai lent. Procesul va fi din contra mai rapid intr-o incapere mai uscata, cu o temperatura de 15 grade. In plus, durata de conservare depinde in egala masura si de aromele pe care le preferi.

Unde se pastreaza vinul?

Odata aduse in discutie aspectele esentiale de care depinde pastrarea corecta a vinului la tine acasa, este mai mult decat clar faptul ca locurile ideale pentru pastrarea vinului sunt acelea in care acesti factori se incadreaza, bineinteles in limitele recomandate de catre specialisti. Cele mai potirivite locuri pentru pastrarea vinului sunt dulapurile sau locurile intunecoase, zonele in care nu exista curenti de aer care sa determine schimbari majore de temperatura. Bineinteles, spatiul de depozitare depinde in mare masura si de posibilitatile tale. Daca spatiul iti permite acest lucru, este ideal sa ai o pivnita in care sa poti crea conditiile perfecte de temperatura, umiditate si ventilatie, insa, daca nu beneficiezi de toate aceste lucruri, poti crea conditiile perfecte pentru pastrarea unui vin chiar si intr-un apartament.

Care sunt conditiile de pastrare dupa ce s-a desfacut sticla?

Ni s-a intamplat tututor macar o data sa desfacem o sticla cu vin si sa nu o consumam pe toata. Insa, daca vrei sa te mai bucuri si a doua zi de aceasta licoare deosebita, trebuie sa o pastrezi in conditii optime dupa desfacere. Poti achizitiona o pompa-dop vaccumat care sa scoata aerul din sticla si sa impiedice mai apoi ajungerea aerului la vin. Tine sticla departe de soare si de lumina si consuma vinul ramas in maxim 4 zile de la desfacere.